Terugblik Leadership lessons from the desert

Deze 6-daagse OPEN Business Leaders reis stond in het teken van persoonlijke verdieping en leiderschapsontwikkeling. Wat drijft jou als mens en als leider? Hoe kun je deze kern ontdekken en gebruiken? Hoe kun je beter aanvoelen welke kant het op wil gaan in plaats van beredeneren waar het heen moet? Hoe creëer je meer ruimte voor creativiteit, innovatie en plezier? Hoe kun je authenticiteit en kwetsbaarheid combineren met een duidelijke en richtinggevende ‘purpose’?

 Deze vragen zijn we gaan verkennen in een voor velen onbekende context; de Marokkaanse Sahara. De uitgestrekte vlaktes zorgde voor een gevoel van ruimte. Zowel lichamelijk als geestelijk. Onder begeleiding van ervaren coaches Mark Braber en Anna Maj van Ree hebben we verschillende ervaringen opgedaan en opdrachten uitgevoerd, die bijdragen aan een verdieping op de kennis over wie je bent en wat je drijft. Als mens, en in jouw rol als leider.

Wat we zoal meegemaakt hebben tijdens de reis: overnachten in een oase aan de rand van de woestijn, trektocht door de bergen, traditionele hammam, trektocht per kameel tot diep in de woestijn, koken op open vuur, slapen in de woestijn op traditionele wijze (tenten), kampvuursessie. Gedurende de dag waren er momenten van stilte en meditatie en werden er opdrachten gedaan gericht op het vergroten van het bewustzijn.

De wereld waarin we ondernemen wordt steeds complexer en onvoorspelbaarder. Hoe complexer de wereld wordt, hoe groter de rol die authenticiteit kan spelen in het omgaan met deze complexiteit. De roeping die we als mens voelen en de kernwaarden die hieraan ten grondslag liggen, zijn nauwelijks aan verandering onderhevig en zijn bij uitstek een krachtig fundament waarop je (strategische) keuzes kunt enten.